Алкохол и диабет.

ШРИФТ Намали Увеличи

Алкохол-и-диабет

Ако имате диабет, а сте решили да употребите алкохол, е добре първо да се консултирате с вашия лекар, дали е безопасно да го направите. Алкохолът при смесените напитки, вино или бира може да повлияе различно върху нивата на кръвната захар, в зависимост от това дали сте диабетик от първа или втора група, лекарствата които приемате, нивото на контрол върху заболяването и т.н.

Но какво мислите за употребата на алкохол в готварството? Може би това интересува само някои от вас, на които някога се е налагало това, но това е прекрасен начин да се добави аромат към храната. При готвене голяма част от алкохола изчезва или се изпарява,но не и калориите които се съдържат в него.

USDA публикува следната информация, касаеща употребата на алкохол: Запазете употребата на алкохолни напитки в рамките на дневната ви „позволена” дажба от калории. Например, хора които се нуждаят от 2000 калории дневно имат обща „позволена” калорийна дажба от 267 калории.

Умерен прием на алкохол означава не повече от 1 питие на ден за жените и 2 за мъжете. Малка бира, чаша вино или 50гр. 40- градусов дистилиран алкохол се брои за напитка.

Алкохолните напитки съдържат калории. Например 100 калории се съдържат в 330гр. светла бира, 1 чаша трапезно вино или 50гр. 40-градусов дистилиран алкохол. При по- високо съдържание на алкохол или при смесване на алкохола с газирани напитки, тоник или плодови сокове се увеличава и количеството на калориите в напитката. Избягвайте вредните за здравето ефекти при прием на повече от едно питие и се опитайте да запазите своя калориен баланс. Алкохолните напитки съдържат калории с ниска хранителна стойност.

Може би вашият доктор ви е казал: „Без никакъв алкохол”. Е, можете да го послушате. Има заместители, които могат да се използват в рецептите вместо вино, бира и т.н. Ето някои предложения:

  • При пикантни гозби за всяка чаша (240мл) вино в рецептата, заместете със 7/8 чаша (210мл) слабо солен и без мазнини комбиниран пилешки и говежди бульон, ябълков сок, бял гроздов сок или доматен сок с 2 супени лъжици (30мл) пресен лимонов сок или оцет
  • При десертите, плодовият сок замества виното, като добавим капка балсамов оцет към сока
  • За да заместите портокалови ликьори като Grand Marnier, използвайте еквивалентно количество от замразен портокалов плодов концентрат плюс малко настъргана портокалова кора
  • За да заместите ликьори с кафе, използвайте двойно кафе или нес кафе, приготвено с 4 до 6 пъти повече кафе от нормалното
  • За да заместите бренди или ром, опитайте с малко количество екстрат от бренди или ром, или чист ванилов екстракт

Други теми...


Върбинка – Verbena Officinalis
Божур – Paeonia Peregrina
Бял бор – Pinus Silvestris
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Бял равнец – Achillea Millefolium
Транс мазнини.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.